Who the fuck is Stora E.?

   O καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση στη λίστα κατάταξης των κρατών με βάση το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), πληκτρολογώντας απλά ‘‘κατάλογος χωρών ανά ΑΕΠ’’. Εκεί θα δει για παράδειγμα πως, σύμφωνα με την αξιολόγηση του ΔΝΤ για το 2011, πρώτες είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία είναι στην 11η θέση, η Ελλάδα στην 32η, ενώ η Ρουάντα στη θέση με νούμερο 143. Ο κατάλογος αυτός αριθμεί 185 χώρες.
   Πως θα σας φαινόταν όμως αν, ας πούμε, στη θέση νο 85 βρισκόταν αντί για τη Λιθουανία μια άγνωστη σουηδική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον ευρύτερο τομέα του χαρτιού; Και τι εντύπωση θα δημιουργούσε άραγε αν, περίπου στη θέση της Σουηδίας (νο 22), εμφανιζόταν ένας μεγάλος πετρελαϊκός κολοσσός;
   Η άγνωστη σουηδική εταιρεία παραγωγής προϊόντων χαρτιού (π.χ. συσκευασίες) ακούει στο όνομα Stora EnsoStora Enso ισχυρίζεται ότι «οι ετήσιες πωλήσεις της υπερβαίνουν το ΑΕΠ σχεδόν 100 χωρών του κόσμου», γεγονός που αυτομάτως την κατατάσσει πέριξ της Λιθουανίας. Ακολούθως, ο πασίγνωστος πετρελαϊκός γίγαντας Exxon απολαμβάνει ετήσια εισοδήματα της τάξης των 442 δις δολαρίων, κοντράροντας έτσι το ετήσιο ΑΕΠ της Σουηδίας.
   Για τους περισσότερους από μας, η Σουηδία είναι η χώρα των ΑΒΒΑ, της ΙΚΕΑ, των Η&M και των βραβείων Νόμπελ. Επίσης είναι η νικήτρια χώρα της φετινής γιουροβίζιον. Ποια είναι όμως η Stora Enso;
   Στο όνομα της Stora Enso, της Exxon και άλλων γνωστών ή λιγότερων γνωστών πολυεθνικών εκπροσωπούνται προϋπολογισμοί, το δυσθεώρητο μέγεθος των οποίων επιβάλει την παγκόσμια πολιτική. Και η πολιτική αυτή, που επιβάλλεται ως άλλο αυτοκρατορικό διάταγμα, δεν είναι άλλη από την βίαιη προώθηση των οικονομικών συμφερόντων τους. Η Stora Enso και οι όμοιοί της οικονομικοί γίγαντες συνιστούν, με βάση τα οικονομικά τους χαρτοφυλάκια, την πλήρη αυτονόμηση του Κεφαλαίου, το οποίο δρώντας σε συνθήκες πλήρους και ασύδοτης ελευθερίας, φτάνει στο σημείο να αυξάνει το μέγεθος της ισχύος του σε βάρος των κρατών, σε βάρος όλων μας.
  Ποιες αντίρροπες δυνάμεις θα πρέπει να αντιτάξουμε απέναντι στην οικονομική δομή που έχει εγκαθιδρύσει και προασπίζει η παγκόσμια οικονομική ιδεολογία των πολυεθνικών; Να ένα από τα επιτακτικά ερωτήματα του μέλλοντος. Η απάντηση φυσικά δε μπορεί να είναι μονοδιάστατη. Και οπωσδήποτε θα πρέπει να δοθεί στη βάση των μορφών αυτό-οργάνωσης και αυτό-διαχείρισης που προωθούνται από τις λογής τοπικές αντιστάσεις ανά τον κόσμο. Αν συνειδητοποιήσουμε ότι τα προβλήματα κάθε χώρας είναι οι τοπικές επιπτώσεις μιας παγκόσμιας οικονομικής υπερεξουσίας, είναι δυνατόν, δημιουργώντας ένα παγκόσμιο σύμπλεγμα τοπικών αντιστάσεων, να βρούμε τις λύσεις για να καθορίσουμε τη συλλογική μας μοίρα.
  Στην αντίθετη περίπτωση η… «euphoria» των επιχειρηματικών αυτοκρατοριών θα είναι η δική μας δυστυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: