Πες στους εξόριστους ακόμα τους ψάχνουν


«Οι Ναζί έλεγαν πως έχουν ‘‘Εβραϊκό πρόβλημα’’. Εμείς λέμε πως έχουμε ‘‘πρόβλημα ναρκωτικών’’.
Στην πραγματικότητα ‘‘Εβραϊκό πρόβλημα’’ ήταν το όνομα που έδιναν οι Ναζί στο διωγμό των Εβραίων, και ‘‘πρόβλημα ναρκωτικών’’ είναι το όνομα που δίνουμε εμείς στο διωγμό των ατόμων που κάνουν χρήση ναρκωτικών.»
       Τόμας Σαζ (πρωτοπόρος ψυχίατρος και διανοητής)


«Κάποτε πρέπει να γίνει συνείδηση ότι το ζητούμενο δεν ήταν, δεν είναι και δεν μπορεί να είναι η (ανέφικτη) αποστείρωση της ανθρώπινης κοινωνίας από τις διάφορες ψυχοτρόπες ουσίες, αλλά η ελαχιστοποίηση των βλαβών που απορρέουν από τη χρήση τους και των κινδύνων που προκαλεί η κατάχρησή τους.»
                    Κλεάνθης Γρίβας (ψυχίατρος-νευρολόγος)

   Η σημερινή μέρα (26η Ιουνίου: Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών) προσφέρεται μόνο για ‘‘αντιναρκωτικό-φιλανθρωπικό’’ lifestyle. Δε θα ήθελα να προσθέσω ακόμα ένα άχρηστο κείμενο-κούτσουρο στο βωμό της αντιναρκωτικής καμπάνιας. Ούτε να μεταχειριστώ το ερεθιστικό ‘‘underground’’ λεξιλόγιο που πλασάρει λέξεις όπως τζάνκια, ντίλερς, τσιλιαδόροι και νταραβέρι, νομίζοντας υποκριτικά ότι έτσι μιλά στη γλώσσα του ‘‘προβλήματος’’. Τ’ αφήνω όλα αυτά μετά χαράς στους ‘’ειδήμονες’’.
   Δε θέλω να πω τίποτε παραπάνω απ’ αυτό που ομολογεί η ίδια η πραγματικότητα: Στην Ελλάδα η κατασταλτική ‘‘αντιναρκωτική’’ πολιτική έχει χρεοκοπήσει πλήρως. Ο αριθμός των εξαρτημένων αυξάνεται, οι θάνατοι των εξαρτημένων αυξάνονται εξαιτίας της εγκληματικής/κερδοσκοπικής νοθείας που ισχύει στη ‘‘μαύρη αγορά’’, η εγκληματικότητα -που σχετίζεται με την αγωνιώδη προσπάθεια του χρήστη να εξασφαλίσει τη δόση του- αυξάνεται, ο ποινικός πληθυσμός αυξάνεται κι αυτός (το 1/3 του αφορά αδικήματα της νομοθετικής ‘‘λίστας περί ναρκωτικών’’), οι ασθένειες (aids, ηπατίτιδα Β και C) αυξάνονται λόγω των άθλιων συνθηκών διακίνησης και λήψης που επιβάλλει η παρανομία, η ‘‘μαύρη αγορά’’ αυξάνει την οικονομική ισχύ και την πολιτική επιρροή της. Καμιά ελπίδα για τους εξαρτημένους που, αφού εξαναγκάζονται να επιβιώσουν με κάθε τρόπο (διακίνηση, κλοπή, εκπόρνευση), εξορίζονται στο περιθώριο χωρίς καμιά προοπτική να καταστούν –τι ‘‘φιλολογικές ουτοπίες’’…– κοινωνικά βιώσιμοι και κοινωνικά ανακτήσιμοι.
   Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και η… ομολογία της είναι καταπέλτης, κατά την προσφιλή έκφραση των ‘‘ρητόρων της κλειστής αιθούσης’’. Γιατί η πραγματικότητα δεν ψεύδεται. Τουλάχιστον όχι εκείνη η πραγματικότητα που γίνεται καταληπτή δίχως τους παραμορφωτικούς φακούς που έχουν φροντίσει να προσφέρουν εκείνες οι κοινωνίες που προπαγανδίζουν, δαιμονοποιούν, δαιμονολογούν, παραλογίζονται, αστυνομοκρατούνται για να εφησυχάζουν και στρουθοκαμηλίζουν για να επιβιώσουν.
   Η καταστολή, η οποία είναι παρενδυτική του ‘‘ναρκω-ολοκληρωτισμού’’, έχει διαμορφώσει αυτή την πραγματικότητα. Οι μηχανισμοί της (μηχανισμοί δίωξης, ποινικοί μηχανισμοί, σωφρονιστικοί μηχανισμοί και ‘‘θεραπευτικοί’’ μηχανισμοί), όχι μόνο δεν κατέστειλαν, αλλά είναι οι άμεσα υπεύθυνοι για την εμπέδωση αυτής της απάνθρωπης πραγματικότητας.
   Ο τζίρος του ‘‘πολέμου κατά των ναρκωτικών’’ είναι τεράστιος. Γι’ αυτό και το ‘‘πρόβλημα των ναρκωτικών’’ θα συνεχίζει να υφίσταται μέσω των απαγορεύσεων, της καταστολής, του ανθρωποκυνηγητού και του οργανωμένου εγκλήματος.
Γιατί το πιο εθιστικό και πιο τοξικό ναρκωτικό που κυκλοφορεί ‘‘στην πιάτσα’’, είναι η εξουσία.
Και το χρήμα που απορρέει από την επιβολή της.
Αλλά μάλλον πάλι ξέχασα ότι its all about business

Δεν υπάρχουν σχόλια: