Τα μοδιστράκια


«Χαϊδέψτε έναν κύκλο και θα γίνει φαύλος*


   Ο φαύλος μεταπολιτευτικός κύκλος, ο φαύλος κύκλος της διαπλοκής, ο φαύλος κύκλος της πολιτικής αυθαιρεσίας, ο φαύλος κύκλος της δημόσιας σπατάλης, ο φαύλος κύκλος της αναξιοκρατίας…
   Πέντε φαύλοι κύκλοι που θα μπορούσαν κάλλιστα να συναρτούν την ‘‘ολυμπιακή σημαία’’ της εγχώριας φαυλότητας.
   Το παράδοξο με αυτή την ‘‘ολυμπιακή σημαία’’ είναι ότι αυτοί που τη φιλοτέχνησαν, την ασπάστηκαν και φρόντισαν για την αναιδή έπαρσή της σε όλα τα ‘‘κρατικά μπαλκόνια’’, είναι οι ίδιοι που τώρα εκφωνούν στεντόρειους φιλιππικούς εναντίον της. Οι ίδιοι που εξύφαναν σα καπάτσα μοδιστράκια ψιλοβελονιά την έκτασή της, είναι αυτοί που τώρα τάσσονται υποκριτικά και πομπωδώς υπέρ της απαραίτητης κατακρήμνισής της. Οι χτεσινοί υμνητές της βροντοφωνάζουν τώρα προκλητικά για την ανάγκη αποκαθήλωσής της.
   Επιπλέον, στη χώρα που είχε τη διαστροφή να διοργανώσει ολυμπιακούς αγώνες, κυματίζει ταυτόχρονα και άλλο ένα ‘‘ολυμπιακό μπαϊράκι''. Σ’ αυτό συνδυάζονται ο φαύλος κύκλος του χρέους, ο φαύλος κύκλος της ύφεσης, ο φαύλος κύκλος της βίας, αυτός της εγκληματικότητας και αυτός της ανεργίας.
   Το δεύτερο αυτό σύμβολο της εγχώριας φαυλότητας κόπηκε με πατρόν το πρώτο. Προέκυψε ως παραγωγή του. Και αποτελεί παραπλήρωμά του. Το άθροισμα των δύο συμβόλων συνιστά το ξέφτισμα της χώρας.  
   Η εγχώρια πολιτική φαυλότητα του κατεστημένου υπόσχεται να κατατεμαχίσει την πρώτη σημαία και να ‘‘ξεθωριάσει’’ τη δεύτερη. Και προσπαθεί επιστρατεύοντας νύχια και δόντια να πείσει ως προς αυτό. Προσπαθεί να δείξει η μόνη κατάλληλη, ικανή και προετοιμασμένη. Προσπαθεί να μεταμορφωθεί από μοδιστράκι του ‘‘ράβε στα μέτρα των συμφερόντων’’, σε μοδιστράκι του ‘‘ξήλωνε τα κακώς καμωμένα’’.     
   Στη βιοτεχνία υφασμάτων, τα κομμάτια άχρηστου υφάσματος που απομένουν ύστερα από την επεξεργασία αποκαλούνται ρετάλια. Τα ρετάλια αυτά, λόγω του ακανόνιστου σχήματος, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για μπαλώματα, ή τέλος πάντων για δευτερεύουσες υφάνσεις.
   Στο μοδιστράδικο της παλαιοκομματικής ‘‘βιοτεχνίας σημαιών’’ δεν έχουν απομείνει παρά μόνο ρετάλια. Μ’ αυτά, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να μπαλώσουν το διε-φθαρμένο κοστούμι τους. Και να προβάρουν κατηφείς την απόσυρσή τους.
   Όσο για τις ‘‘σημαίες’’ που μας κληροδότησαν, ας μη γελιόμαστε, θα κυματίζουν για πολύ ακόμα. Μα το μόνο που θα ομολογούν θα είναι το ένοχο παρελθόν των δημιουργών τους.
Και την πρόκληση για την αναγκαία πολιτική υποστολή τους.

*Φράση του Ιονέσκο  

        

Δεν υπάρχουν σχόλια: